Categories:

Schaduwkant

Een tijdje terug werd ik wakker met een gigantische inspiratie om te gaan schrijven. Ik kon me niet indenken waar die inspiratie opeens vandaan kwam (hallo, hoofd!), dus ik heb me eraan overgegeven.

De hele ochtend heb ik zitten schrijven en besefte me weer hoe fijn ik dat vind. Door te schrijven kom ik heel dichtbij mezelf, een soort therapie. Die ochtend schreef ik o.a. de volgende tekst:

Schaduwkant”

De donkere ruimte lijkt te spreken
in een witte waas van liefde.

Woorden raken me niet
verdoofd en verlamd door de pijn.

Hoe kon ik ooit zo verwijderd zijn
van mezelf
van mijn ziel
van mijn Zijn.

Tranen en liefde verborgen
ver weggestopt van het licht.

Het licht dat altijd schijnt
diep van binnen in mijn kern.

De kern die zo donker voelt
gegrepen door het leven.

Het leven dat maar tijdelijk is,
hier op deze aarde.

De donkere ruimte nodigt me uit
om erin te stappen.

Me te raken,
me te omarmen,
en veilig thuis te komen. 

Toen pas besefte ik me hoe vaak ik mijn schaduwkant heb weggedrukt. Alsof het er niet mocht zijn. Maar: zonder schaduw geen licht. In die reis naar binnen, op zoek naar dat licht, was ik het donker compleet vergeten. Terwijl dáár vele puzzelstukjes verborgen liggen.

Wat is je schaduwkant precies?

In je schaduwkant liggen alle stukken van jezelf die verborgen, afgewezen en onderdrukt zijn. Dit is heel breed: emoties, angsten, geheimen, impulsen, trauma’s, karaktereigenschappen, innerlijk kind etc. Eigenlijk alles wat je al die jaren (de schaduwkant ontwikkeld zich al in onze kinderjaren!) niet hebt durven en kunnen aankijken. Klinkt best pittig toch? Dat is het ook zeker!

Carl Jung (Zwitserse psychiater) zegt dat je schaduwkant ‘ninety percent pure gold’ is. Er liggen dus hele waardevolle dingen verborgen en deze kunnen je ver brengen (mits je bereid bent ze aan te kijken). En laat dit aankijken nu net een dingetje zijn :-). Het vergt de hele dag door bewustwording van jezelf. Komt er iemand op je pad die jou gigantisch irriteert? Schaduwkant. Irriteer je je aan je partner die bijvoorbeeld geen geduld heeft met iets? Schaduwkant. Waarschijnlijk kijk jij je eigen ongeduldigheids-stuk niet aan (guilty! 😉)

Ook het innerlijk kind stuk kwam bij mij omhoog. Dat kleine blonde meisje stond te schreeuwen om aandacht, dag in dag uit. Pas toen ik mijn schaduwkant zag, kon ik haar zien. En tot op de dag van vandaag schreeuwt ze nog steeds weleens om aandacht. Of reageert ze, via mij, vanuit een trauma. Gelukkig ben ik me nu vaak bewust van de schaduwkant. Maar er is nog genoeg werk aan de winkel! 🙂

Wil jij ook je schaduwkant (verder) onderzoeken? Ik begeleid je graag! Boek een afspraak voor een coaching sessie of 1:1 traject en we gaan samen de duisternis in.

Tags:

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *